Η πανδημία αντισημιτισμού

~της Ιωάννας Ιακωβάκη~

Πρωταπριλιά και όμως η είδηση για επιβολή δικτατορίας σε κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης εξαπλώνεται αλλά δεν είναι ένα κακόγουστο αστείο ένεκα της παράδοσης. Ένας ακόμη ένθερμος εκπρόσωπος του  αντισημιτισμού καταλαμβάνει θέση ισχύος στην εξουσία μιας ευρωπαϊκής χώρας. Και η εξάπλωση της πανδημίας του αντισημιτισμού στην Ευρώπη συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς; 

Πρόσχημα για την απόκτηση της εξουσιοδότησης, με φαινομενικά καλοπροαίρετο σκοπό, για απόλυτη κυριαρχία είναι προφανώς τα επικείμενα σχέδια για καλύτερη διαχείριση της μάστιγας του κορωνοιού. Ποια μάστιγα μας πλήττει πραγματικά και υπεράνω όλων, η υγειονομική  κρίση ή η κρίση ιδεών και αξιών στα δημοκρατική μας παιδεία και ανατροφή. Μήπως η μία είναι αφορμή της επόμενης;

Ο νέος “δικτάτορας” της Ευρώπης με δεξιοτεχνικά μέσα καταχράζεται τις αξίες και τους θεσμούς της δημοκρατίας για να επιβάλλει την εξουσία του. Ανανεώνει την εξουσία του και αναβαθμίζει τη δύναμη του μέσω του κοινοβουλίου, ενός άκρως δημοκρατικού θεσμού που λαμβάνει αποφάσεις υπέρ του λαού και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του λαού. Στη περίπτωση αυτή ο λαός είναι απών. 

Στην πιο ισχυρή και δύσκολη περίοδο της ανθρωπότητας για τον 21ό αιώνα η ακροδεξιά και τα αντισημιτικά μορφώματα επανδρώνονται και λαμβάνουν θέση μάχης για την πολυπόθητη κυριαρχία τους στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ο αντισημιτισμός όμως δεν αποτελεί άλλο ένα σύμπτωμα του κορωνοιού. Υποβόσκει και διαμορφώνει συνειδήσεις κρυφά ως ένας υποστηρικτής της αδύναμης πλειοψηφίας του λαού κάθε χώρας. Τη στιγμή που οι κυβερνήσεις πραγματοποιούν μαραθώνιους διασκέψεων για τη λήψη αποφάσεων ωφέλιμων για όλους σε περιόδους έντονων κρίσεων, οι αόρατοι ‘πρεσβευτές’ της λαϊκής ευσυνειδησίας και προστασίας  δρουν υπόγεια και τρέφουν πεινασμένες και αγανακτισμένες συνειδήσεις. Βασίζονται στην αδυναμία των μέσων Ευρωπαίων να αντιληφθούν και να επιβληθούν σε επιλογές των εκπροσώπων τους , που τους φέρνουν προ τετελεσμένων γεγονότων αντιμέτωπους με κρίσεις ταυτότητας και παγκόσμιας ειρήνης.

Ο αντισημιτισμός καταλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ευρωπαικό σκηνικό με την έναρξη την οικονομικής κρίσης του 2008. Οι εκπρόσωποι ακροδεξιών κομμάτων άρχισαν να κερδίζουν συνεχώς έδαφός στους εκλογικούς αγώνες ακριβώς γιατί άκουγαν το λαό και βασιζόταν στα λάθη της δημοκρατίας τη στιγμή που οι νόμιμοι εκπρόσωποι βρισκόταν στο πεδίο της μάχης. Το υποκριτικό τους ταλέντο για την προάσπιση των συμφερόντων των αδυνάτων γινόταν και γίνεται ακόμη κ σήμερα πιστευτό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε οτι το ταλέντο τους τρέφεται με τη κρίση και την αδυναμία. 

Ποιοι είναι όμως οι πιο ένθερμοι οπαδοί της ηθοποιίας τους; 

Τα θύματα της σύγχρονης κοινωνίας, που δείχνει εύνοια στους ισχυρούς και αδιαφορεί για την μάζα του λαού. Οι αγανακτισμένες συνειδήσεις μαστίζουν ακόμη να διατηρήσουν τον λαό τους καθαρό και άφθαρτο από τη σύγχρονη μεταναστευτική κρίση. Παθιάζονται να διατηρήσουν αλώβητο ότι ακόμη δεν κατασπάραξε η έκπτωση του κοινωνικού κράτους και της παγκοσμιοποίησης. Και ξαφνικά στο σημείο αυτό εμφανίζονται οι παρωδοί-τραγικοί να υπερασπιστούν και να μονομαχήσουν χωρίς ποτέ να εξηγήσουν σε κανένα τα πραγματικά τους κίνητρα για αυτή την απρόσκοπτη μάχη σώμα με σώμα, κυριολεκτικά. 

Άλλη μια εποχή κρίσης, άλλη μια μονομαχία και στην αρένα της μάχης εμφανίστηκαν οι “ηθοποίοι” να δώσουν ακόμη μια παράσταση. 

Στο αρχαίο ελληνικό θέατρο τα έργα συνεγράφονταν με τρόπο ώστε να διαμορφώνουν συνειδήσεις στο βωμό της ιδανικής και δημοκρατικής κοινωνίας εξυψώνοντας το πνεύμα του ανθρώπου. Οι ίδιοι κατευθυνόταν από τον ποιητή ή δραματουργό , ο οποίος ήταν πρόσωπο αξιοσέβαστο που απολάμβανε τιμές για το πνεύμα και τις αξίες του.  Οι αξίες που προσπαθούσαν να μεταδόσουν οι πραγματικού ηθοποιοί τότε ήταν υψηλές και αξιοσημείωτες , όπως και οι ίδιοι. Δεν συνηθιζόταν να λαμβάνει τη θέση ενός “εκπαιδευτή” της κοινής συνείδησης ένας εν δυνάμει δολοφόνος . Σήμερα τη θέση του εκπαιδευτή ποιος έχει αναλάβει και γιατί επιλέγει επιθετική θέση σε εποχή κρίσης που η μάχη είναι καθόλα άνιση; 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s