Η επόμενη μέρα

~ της Τσαμπίκας Κουτούζη ~

Αν κάνει κανείς μια μικρή ενδοσκόπηση του διαστήματος αυτού συμπεραίνει πως μας πήρε λιγάκι καιρό να προσαρμοστούμε στο νέο τρόπο ζωής. Από το σοκ και την άρνηση ώς την αποδοχή σαν τα στάδια του πένθους. Έτσι δειλά και με αργό βηματισμό καλούνται οι άνθρωποι να επιστρέψουν στην κανονικότητα. 

  Κανονικότητα υπό όρους. Τι σημαίνει αυτό; Η κοινωνία που θα συναντήσουμε και αυτή με την οποία θα ζούμε για τους επόμενους μήνες δεν είναι ίδια με αυτήν που αφήσαμε τον Μάρτιο. Δηλαδή θα επιστρέψεις αλλά θα είναι σαν να μην επιστρέφεις. Θέλω να πω πως ζωή χωρίς υγεία δεν νοείται και ζωή προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του ιού δεν έχει σχέση με αυτήν που ξέραμε μέχρι τώρα. 

  Νέο βήμα, νέα πρόκληση. Σχέσεις με οικονομία. Απόσταση, ευλαβική προσοχή και αγάπη από μακριά. Κι από την άλλη κοινωνία χωρίς θέατρα, μουσεία, ξενοδοχεία, γήπεδα. Χωρίς δυνατότητα ώσμωσης και ανταλλαγής φορτίου. ΧΑΜ είναι το σύνθημα της νέα πραγματικότητας, ευσύνοπτο μα με πολλά παρεπόμενα.

  Παρ’ όλα αυτά είναι ίδιον της ανθρώπινης φύσης να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών όσο δύσκολο κι αν είναι καμιά φορά. Όμως κι η ζωή πάντα κρύβει ένα παραθυράκι όταν η αισιοδοξία και η αφλογιστία πάνε πακέτο. Γι’ αυτό ας πούμε πως στο στοίχημα αυτό κανείς δεν είναι μόνος. Για πρώτη φορά η πανδημία βρίσκεται σε παγκόσμια σύγχρονη μετάδοση. Ο στόχος είναι κοινός και ανεξάρτητος από ηλικίες, εθνικότητες, και οικονομίες.

Εξάλλου αν δεν ήταν η οικονομική ύφεση και η σκληρή φύση της αεργίας που δεν σου επιτρέπουν τον εφησυχασμό, πολλοί ίσως χρειάζονταν λιγάκι ακόμη ουσία στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα. Κι αυτό γιατί η καραντίνα λειτούργησε σε πολλά άτομα ως το ξυπνητήρι για να αλλάξουν την ιεραρχία στις αξίες τους. 

Όπως και το διάστημα αυτό έτσι και τώρα κάτι καλό θα έχει να διδάξει η νέα τάξη των πραγμάτων. Ίσως το πόσο δεδομένα θεωρούμε κάποια πράγματα και πόσο κενοί είμαστε χωρίς αυτά. Μέχρι τότε θα δοκιμάζονται η υπομονή και η αντοχή. Γιατί μπορεί η κρίση να έχει κερδηθεί όμως ο πόλεμος συνεχίζεται ακόμη.   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s