Ο άδοξος επίλογος του σχολείου

~της Τσαμπίκας Κουτούζη~

Κανείς δεν φανταζόταν την τομή που χάραξε στην φετινή χρονιά η πανδημία του κορωνοϊού. Οι μήνες και τα δεδομένα διαμοιράστηκαν στην προ και μετά τον κορωνοϊό εποχή. Όλα ανασυστάθηκαν, όλα ανακατατάχθηκαν και σήμερα προσπαθούν να ξαναβρούν την παλιά τους ρότα. 

  Μεταξύ αυτών η εκπαίδευση που τόσο ταλανίστηκε. Το σχολείο κατέβαλλε αλγεινή προσπάθεια για να κρατηθεί στον τυφώνα του ιού. Δύο μήνες ολόκληρους  με τηλεκπαίδευση, εξ αποστάσεως διδασκαλία, πανελλήνιο σχολικό δίκτυο και άλλα διάφορα τεχνολογικά μέσα-δεκανίκια για να μην λυγίσει ο θεσμός. Όλοι οι συντελεστές ανταποκρίθηκαν  ψυχή τε και σώματι.

  Δειλά, δειλά την επόμενη μέρα και στην προσπάθεια της η καθημερινή ζωή να γυρίσει στην κανονική της θέση, το σχολείο δοκιμάζεται αλλεπάληλα και πολύπλευρα. Από την μια οι κάμερες  που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, δίχασαν, παρεκινδύνευσαν, υπονόμευσαν. Από την άλλη η επιστροφή στα σχολεία με την απουσία των μαθητών να αγγίζει κόκκινο, όντας όμως νόμιμη και  με την συγκατάθεση των γονέων.

  Κάπου εδώ και οι μαθητές. Αυτοί που γύρισαν στα θρανία, όμως βρίσκονται υπό την σκιά του ιού και δεν βρήκαν καμία απ΄όσες σταθερές είχαν αφήσει τον Μάρτιο. Δεν είναι ούτε ίδιο, ούτε λίγο οι τάξεις από μεστές να είναι μισοάδειες, η μάθηση υπό προϋποθέσεις, το διάλειμμα με όρους. Όσο για την μερίδα μαθητών που δεν γύρισαν, έμειναν με την λαχτάρα να αποχαιρετήσουν συμμαθητές και καθηγητές.

 Φέτος, το πιθανότερο σενάριο  είναι να μην πραγματοποιηθούν οι συνηθισμένες τελετές αποφοίτησης. Αυτές που τόσο περιμένουν τα παιδιά για την αποτίμηση της  χρονιάς που πέρασε και το καλωσόρισμα της επόμενης. Θα μου πείς εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν..

  Όμως, το σχολείο είναι ένας κόσμος ολόκληρος. Όσοι έχουν υπάρξει σε σχολική τάξη μπορούν να το καταλάβουν. Δεν είναι μόνο οι γνώσεις, είναι πολλά παραπάνω. Η εκπαίδευση ήταν και πρέπει να παραμένει η ραχοκοκαλιά ενός κράτους.

 Το σχολείο δεν υπάρχει χωρίς μαθητές και οι μαθητές δεν υπάρχουν χωρίς το σχολείο. Ο φετινός επίλογος της σχολικής χρονιάς έμεινε μισοτελειωμένος και με την ελπίδα, η επόμενη να επιφυλλάσει κάποιον άλλον, πιο περιεκτικό και καλύτερα γραμμένο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s