I have a dream

~ της Ιωάννας Ιακωβάκη ~

Έχω ένα όνειρο, ότι μια μέρα τα παιδιά μου θα διακρίνονται για το χαρακτήρα τους και όχι για το
χρώμα του δέρματος τους
” , Αύγουστος του 1963.

Μάιος 2020, άοπλος αφροαμερικανός δολοφονείται εν ψυχρώ από ένοπλους λευκούς αστυνομικούς στη μέση του δρόμου μια τυχαία μέρα. Ο λόγος, το χρώμα του δέρματος του.

Πενήντα επτά ολόκληρα χρόνια από την ημέρα διακήρυξης του πιο θρυλικού λόγου του μεγαλύτερου
υπερμάχου των πολιτικών και φυλετικών δικαιωμάτων των αφροαμερικανών του 20ου αι., Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, και οι διακρίσεις εις βάρος των έγχρωμων Αμερικανών συνεχίζονται.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 1_jf6_fvsq3ey2xwwjhasfoq.jpeg


Ειδεχθή εγκλήματα εναντίον έγχρωμων πολιτών διαπράττονται καθημερινά με μεγάλη συχνότητα στη χώρα που θεωρείται υπέρμαχος της πρωτοπορίας και της εξέλιξης. Μιας χώρας που θεωρούνταν βαθιά συντηρητική ως προς την ουσιαστική καθιέρωση και υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων μόνο σε ένα τμήμα αυτής. Χαρακτηριστική τοποθεσία ο
αμερικανικός νότος, σημείο κατατεθέν για τα εγκλήματα εξαπάτησης και υποβίβασης της αξιοπρέπειας έγχρωμων πολιτών.

Το πρόβλημα όμως με το πέρασμα των χρόνων όχι μόνο δεν εξαλείφεται αλλά επεκτείνεται και σε άλλες βορειότερες περιοχές της χώρας, που μέχρι πρότινος διακρίνονταν για τη πιο φιλελεύθερη και δεκτική οπτική τους σε ζητήματα καταπάτησης δικαιωμάτων. Σύμβολο της χώρας, το άγαλμα της ελευθερίας, αλλά την ίδια στιγμή και ο θάνατος, η ταπείνωση και η υποδούλωση αθώων αφροαμερικανών από παρωχημένα μυαλά που δήθεν υπερασπίζονται την ισότητα και την ελευθερία. Αντικρουόμενο και όμως αληθινό!


Πενήντα επτά ολόκληρα χρόνια και το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ παραμένει ανεκπλήρωτο.
Η χώρα που πρωτοπορεί στην εξέλιξη και διαχειρίζεται την παγκόσμια οικονομία, κινεί τα νήματα και αντιπροσωπεύει αντίστοιχα την παγκόσμια ιδεολογία. Ιδεολογία ρατσιστική που υποβιβάζει ένα άνθρωπο εξαιτίας του χρώματος του, που του στερεί το δικαίωμα την ελευθερίας ψήφου, τον ταπεινώνει και τον μετατρέπει σε ξένο και δούλο στην ίδια τη χώρα καταγωγής του, που προσμετρά την ύπαρξη του στην κοινωνία των δήθεν προοδευτικών λευκών ανθρώπων ως αντικείμενο εκμετάλλευσης, γεγονός που πριν λίγες δεκαετίες ήταν νομικά αποδεκτό.

Αυτομάτως ο άνθρωπος μετατρέπεται σε άλογο ζώο, από τα πιο σκληρά κτήνη πάνω στο πλανήτη που με το μυαλό του μπορεί να χτίζει ιδεολογίες αλλά και να γκρεμίσει κόσμους ολόκληρους. Αυτή η κατά τα άλλα παράδειγμα προς μίμηση χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο κατηγοριών για επανειλημμένα επεισόδια ανθρωποκτονιών και εγκλημάτων χωρίς καμιά νομικά βάσιμη αιτιολογία.


Καθημερινά έρχονται στο φως υποθέσεις που ένας αθώος Αμερικανός δέχεται κατηγορίες για εγκλήματα που δεν έχει διαπράξει, απλά και μόνο για το λόγο ότι φέρει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου των εγκλημάτων των κατά τα άλλα ανωτέρων λευκών. Ποια αίσθηση ανωτερότητας και υπεροψίας σου παρέχει το δικαίωμα να αφαιρέσεις τη ζωή ενός ανθρώπου;


Πόσο ανησυχητικό φαντάζει το γεγονός ότι ο κόσμος ηγείται από μια μερίδα ατόμων που επιτρέπουν
στον 21ο αιώνα, που έχει χαρακτηριστεί για την εξέλιξη και την πρόοδο, να δολοφονείται ένας απλός πολίτης στη μέση του δρόμου από αρρωστημένα μυαλά που δήθεν εργάζονται στο βωμό της προστασίας του πολίτη. Που ακριβώς στηρίζεται η προστασία του πολίτη, όταν τα άτομα που τη διαχειρίζονται κατέχουν αυτοβούλως τέτοια δικαιώματα;Μπορεί στον 21ο αιώνα η τεχνολογική πρόοδος να σημειώνει τεράστια βήματα προόδου, η πρόοδος των ιδεολογιών και των αντιλήψεων είναι στάσιμη. Επιτηδευμένα ίσως η μία να συμπληρώνει την άλλη στο βωμό υποδούλωσης ενός ολόκληρου πλανήτη στα χέρια μερικών προνομιούχων.

Καμιά διάκριση δεν δηλώνει τα όρια της και δυστυχώς εξαπλώνεται αθόρυβα και πονηρά για όσους
ανυποψίαστα αδιαφορούν και τη προσπερνούν. Ελάχιστοι ίσως να αναρωτήθηκαν αν ποτέ η δική τους προσωπική ελευθερία μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Μέχρι κάποιος να βρεθεί σε αυτή τη δυσμενή θέση αποποιείται το ρόλο του υποστηρικτή. Κάπως έτσι εκείνη τη δυσμενή ώρα το κάλεσμα για βοήθεια θα αντηχεί στο κενό με ένα ακόμη θύμα στη λίστα και ένα ακόμη βήμα για τα όρια που καταρρίπτονται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s