Δυστυχείς, ψωνισμένοι και βιαστές

~ της Ιωάννας Ιακωβάκη ~

Εν έτει 2020 , εν μέσω της πιο σκληροτράχηλης χρονιάς του 21ου αι. και η κοινωνία συνεχίζει να μας εκπλήσσει δυστυχώς αρνητικά με τα πεπραγμένα της δήθεν εξελιγμένης και προοδευτικής κοινωνίας των ονείρων μας.

TV-Dogs by Keith Haring on artnet

Στη μικρή Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια η κοινή γνώμη έχει δοκιμαστεί και διχαστεί για τα προβαλλόμενα κοινωνικά πρότυπα, με αλλεπάλληλα φαινόμενα βίας και ρατσισμού σε νέους, συνεχίζεται η έκδηλη προβολή λάθος κοινωνικών προτύπων από τους ηγέτες της μαζικής ενημέρωσης. Στο βωμό των υψηλών αριθμών τηλεθέασης και της οικονομικής ανέλιξης, φυσικά με το πρόσχημα της δύσκολης οικονομικά χρονιάς, κανείς δεν υπολόγισε την τεταμένη ψυχολογική κατάσταση της κοινωνίας με το πέρας των τελευταίων μηνών, την οποία και συνεχίζουν να βάλλουν με το πιο δυσμενή τρόπο. Τίθενται στο προσκήνιο του πανελληνίου ,από κολοσσούς μαζικής επικοινωνίας και αγωγής της ψυχής, στα στενά όρια των 11. εκατομμυρίων κατοίκων πρότυπα που θεωρούνται βάλσαμο ικανοποίησης της φθαρμένης ψυχολογικής κατάστασης του σύγχρονου πολίτη. Το βάλσαμο μας έχει σάρκα και οστά και το αναπαριστά το πρότυπο του πιο ισχυρού φύλου κατά τα πατριαρχικά πρότυπα. Ένας γεροδεμένος, ψηλός, άντρακλας με ηθικό και ψυχή πιο φτωχή  από την πλούσια περηφάνεια του.  Ένας σύγχρονος νέος με αμαυρωμένο ποινικό μητρώο που δεν διστάζει να εκφράσει ανοιχτά τις πρακτικές του για όλους εκείνους που αντιστέκονται στα θέλω του.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος “αγωγής της ψυχής” παρουσιάζεται το πρότυπο γυναίκας με ομοφοβικά και σεξιστικά κατάλοιπα της κάθε άλλο αυστηρής, σκληροπυρηνικής, μικροαστικής και συντηρητικής κοινωνίας . Φορά τη μάσκα της ευγένειας ,χρησιμοποιεί το πιο περίτεχνο λεξιλόγιο της για να προβάλλει το μίσος και την άρνηση αποδοχής και κατανόησης απέναντι σε ένα άτομο εκπρόσωπο ενός εναλλακτικού προτύπου σεξουαλικών προτιμήσεων.

 Η γλώσσα όσο όμορφη και αν είναι, κόκκαλα δεν έχει αλλά κόκκαλα τσακίζει και καθηλώνει αινεό μπροστά σε χιλιάδες τηλεθεατές, ένα νέο φιλελεύθερο άνθρωπο, εκτεθειμένο στην μιζέρια των φτωχών δήθεν διανοουμένων της μίζερης συγχρονικότητας.

Διερωτήθηκε ποτέ κανείς από τους κάθε άλλο περήφανους προωθητές των νέων προγραμμάτων διασκέδασης αν αυτά είναι τα πραγματικά πρότυπα της μικροαστικής ελλαδίτσας ή μήπως θέλουν έμμεσα να μας μεταδόσουν το μήνυμα των περιορισμένων δυνητικά δυνατοτήτων της πνευματικής και ιδεολογικής απελευθέρωσης κρατώντας μας χαμηλά με τα βαρίδια της ελλιπούς διαυγειας τους;

Είναι ο άντρακλας και η “καθώς πρέπει” ευγενική πουριτανή δικηγόρος οι θύτες ή τα θύματα μιας πλεκτάνης μορφοποίησης ένας σύγχρονου κοινωνικού μιρκόκοσμου;

Είναι αυτή η πραγματική κοινωνία που χτίζουμε ή αυτή την πραγματική κοινωνία επιδιώκουν να μας πλάσουν , καθυποτάσσοντας μας σαν άβουλα πιόνια;

Αρνούμαι να δεχτώ πως η πάλαι ποτέ χώρα της δημοκρατίας, των ιδεών,της φιλελεύθερης πολιτικής και ιδεολογίας γεννά προωθεί και επιδιώκει να αναπαράξει πρότυπα μισογυνισμού, βίας και ομοφοβισμού με την πρόφαση της ρεαλιστικότητας ή μάλλον της σκληρότητας της σύγχρονης πραγματικότητας που κανείς μας δεν αποδέχεται αλλά χάρη σε αυτούς τους προαγγέλους ειλικρίνειας και διαφωτισμού καλούμαστε να αποδεχτούμε. 

Δυστυχώς για εκείνους η νέα συγχρονικότητα εκτεθειμένη στην σκληρή πραγματικότητα ξέρει να αναγνωρίζει το κακόγουστο και το μη πραγματικό, το πλαστό  διαφημιστικό προϊόν από την πραγματική πλειονότητα του πληθυσμού, η οποία παλεύει να περιορίσει στο ελάχιστο πρότυπα βίας και ρατσισμού, σε διαμάχη με τους κακοθελητές που αναπαράγουν κακόγουστα πρότυπα δήθεν εκπλησσόμενοι από το τελικό αποτέλεσμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s